Trauma

Veel mensen maken in hun leven schokkende ervaringen mee zoals een (auto)ongeval of verwonding, ernstige ziekte, een overval, mishandeling, getuige van mishandeling/geweld, seksueel geweld, brand, natuurrampen, een oorlogservaring of verliezen.

Een groot deel van de mensen die dit meemaken verwerken een gebeurtenis. Bij andere mensen treden klachten op als angstig makende herinneringen aan de schokkende gebeurtenis die zich blijven opdringen, vaak in de vorm van flashbacks of nachtmerries. Ook schrik- en vermijdingsreacties en hyperalert zijn, kort lontje hebben, schaamte en idee schuldig te zijn, slaapproblemen, somberheid, angsten en concentratieproblemen. Vaak is er dan sprake van een Post Traumatische Stress Stoornis (PTSS).

Binnen De Veilige Kamer bied ik traumabehandeling in samenhang met één van onze andere therapieën of op zichzelf staand. We maken daarbij gebruik van bewezen effectieve behandelmethoden als Eye Movement Desensitisation & Reprocessing (EMDR), Imaginaire Exposure en trauma gerelateerde cognitieve gedragstherapie. EMDR en Imaginaire Exposure werken bij de behandeling van PTSS ongeveer even goed. De algemene indruk is dat er met EMDR sneller resultaten worden bereikt en dat EMDR ervaren wordt als een minder zware behandeling.

 

Waar er angst was van tevoren, is de opluchting na de eerste sessie vaak al groter dan de angst.

 

Ook bied ik Imaginaire Rescripting aan.  Imaginaire Rescripting wordt veelal in combinatie met schematherapie toegepast. Ook wordt het los van schematherapie gebruikt al staat Imaginaire Exposure nog niet als op een zichzelf staande behandelmethode aangemerkt. Het geeft de mogelijkheid oude traumatische, (vaak jeugd-) ervaringen opnieuw te beleven en te herschrijven.

Als je last hebt van traumagerelateerde klachten, wacht dan niet langer maar neem contact met op. De klachten zijn veelal te verstorend dat het erg jammer is langer dan nodig last te houden. Sommige mensen zien tegen een EMDR of Imaginaire Exposure behandeling op. In deze behandelingen gaat het er immers om weer in te zoomen op de schokkende gebeurtenis, iets dat nu juist zo wordt vermeden. Waar er angst was van tevoren, is de opluchting na de eerste sessie vaak al groter dan de angst. Bij het afsluiten van de therapie overheerst vaak de idee  ‘had ik het maar eerder gedaan ‘.

Imaginaire Exposure

Traumagerelateerde cognitieve gedragstherapie