Lichaamsgerichte oefeningen

Lichaamswerk

‘Doe je ogen dicht en stel je in je lichaam een veilige kamer voor.. ‘t is een voor jou uitermate comfortabele ruimte, met een inrichting die totaal fijn aanvoelt.. waar je kunt zijn wie je bent en je kunt ontspannen.. je bent compleet veilig. Misschien zie je lekkere dikke kussens, een warm en behaaglijk vuur…zie het maar zo levendig mogelijk voor je en ontspan.‘

Dit is een voorbeeld van een imaginatie oefening. Dit is een oefening waarbij je je zo levendig mogelijk de gesproken woorden van de therapeut voor ogen haalt.  Het is, tezamen met gronden en ademoefeningen, een lichaamsgerichte oefening zoals deze in De Veilige Kamer worden gegeven. Deze oefeningen trainen je uit je hoofd te komen en je vertrouwd te voelen in je lichaam. Je bent automatisch in het moment en je brengt jezelf tot rust. Dit kan je goed van pas komen in het geval emoties je overvallen en je je wilt ontspannen.

Ik gebruik deze oefeningen vaak samen met de verbale therapieën. Je kunt de oefeningen bijv. via je telefoon opnemen om ze ook gedurende je dagelijks leven te gebruiken.