Mindfulness

Lichaamswerk

Mindfulness staat voor open en bewust zijn in het huidige moment. Je zou kunnen zeggen dat mindfulness staat voor helemaal wakker zijn en zonder (voor)oordelen kunnen waarnemen wat er in het hier-en-nu plaatsvindt. Dat klinkt simpel maar blijkt in de praktijk niet zo gemakkelijk.

Vooral wanneer je psychische klachten hebt als depressie, angsten en lastige persoonlijkheidstrekken kan een belangrijk onderdeel van de behandeling zijn regelmatig stilstaan. Stilstaan, of eigenlijk stilzitten, met wat er op dit moment is: jouw emoties, je gedachten, je lichamelijke sensaties, je intuïtie. We zijn sterk geneigd weg te gaan bij wat niet comfortabel aanvoelt. Dat is vaak nu juist hetgeen je klachten in stand houdt. Hoe kun je aan je klachten werken als deze er van jou niet mogen zijn? Iets dat niet dichtbij je mag staan kun je immers niet veranderen.

De Veilige Kamer biedt mindfulness aan als techniek in je psychologische behandeling. Je oefent in de sessie (en thuis) in je aandacht in het hier-en-nu houden. Dat betekent dat je regelmatig zal worden gevraagd in plaats van door te praten je te richten op je binnenwereld. Je neemt zo een moment rust en laat doordringen wat je hebt gehoord of gevoeld. Om vervolgens weer door te spreken of te oefenen.

Het kan ook behulpzaam zijn uitgebreider aandacht te besteden aan trainen van je aandacht en bewustwording. Dat beslis je samen met je behandelaar. Je kunt bij De Veilige Kamer een 8-weeksegroeps mindfulness training volgen. Deze training worden gegeven door mij, ik ben bevoegd mindfulness trainer.